Komposztálási ismeretek
A háztartási hulladék összetétele



Mi a különbség a rothadás és a korhadás között?
|
|
rothadás
|
korhadás
|
folyamatok
|
folyamatok
|
Anaerob (oxigén nincs jelen), kevesebb energia szabadul fel, kevesebb a szárazanyag-veszteség
|
Aerob (oxigén jelen van), sok hőenergia termelődik, nagyobb szárazanyag-veszteség
|
résztvevő mikroorganizmusok
|
résztvevő mikroorganizmusok
|
Anaerob baktériumok
|
Aerob baktériumok, élesztőgombák, penészgombák, sugárgombák
|
anyagcsere termékek
|
anyagcsere termékek
|
Hidrogén, metán, kénhidrogén, ammónia, bután, propán
|
Szén-dioxid és víz, növényi tápanyagok, mikroelemek
|
betegségek
|
betegségek
|
A nem megfelelő higiénés körülmények a betegségek melegágyai
|
„forró korhadás”
|
Mi kerülhet a komposztáló ládába és mi nem?
|
|
Mi kerülhet a komposztba?
|
Mi nem kerülhet a komposztba?
|
- zöldség és gyümölcsmaradék
- ételmaradék (ha nem a halom tetejére helyezzük, mert az vonzza a bogarakat, a
legyeket és a rothasztó baktériumok miatt kellemetlen szagot áraszthat)
- hervadt virág
- kávézacc, kiforrázott tealevelek, fehérítetlen papírfilter-zsákocska
- apróra tört tojáshéj (meszes talajon ne nagy mennyiségben)
- papír-tojásdoboz (apróra feldarabolva), papírzsebkendõ, könnyen foszló papír
törlõkendõ
- toll, szõr, gyapjú, növényevõ állatok ürüléke a forgácsalommal együtt, kutyagumi
- pamutszövet- és lenvászon maradék
- fahamu
|
-üveg, mûanyag, fém
- papír (kivéve az elõzõekben említettek)
- porzsák és tartalma
- fertõzött, beteg növényi maradvány
- kemény, viaszos levél (fagyal, fenyõ)
- indás vagy futónövények szára
- burgonyaszár (gumó és szárrothadás terjesztésének veszélye miatt)
- egész kenyér
- tarack (továbbszaporodása miatt)
- a falevelek közül a dió-, gesztenye-, platán-, tölgy és jegenye
(nehezen bomlanak le és a bomlás során mérgezõ anyagok kerülhetnek
a komposztba)
|

rothadás | korhadás |
folyamatok | folyamatok |
Anaerob (oxigén nincs jelen), kevesebb energia szabadul fel, kevesebb a szárazanyag-veszteség | Aerob (oxigén jelen van), sok hőenergia termelődik, nagyobb szárazanyag-veszteség |
résztvevő mikroorganizmusok | résztvevő mikroorganizmusok |
Anaerob baktériumok | Aerob baktériumok, élesztőgombák, penészgombák, sugárgombák |
anyagcsere termékek | anyagcsere termékek |
Hidrogén, metán, kénhidrogén, ammónia, bután, propán | Szén-dioxid és víz, növényi tápanyagok, mikroelemek |
betegségek | betegségek |
A nem megfelelő higiénés körülmények a betegségek melegágyai |
„forró korhadás”
|
Mi kerülhet a komposztba?
|
Mi nem kerülhet a komposztba?
|
- zöldség és gyümölcsmaradék
- ételmaradék (ha nem a halom tetejére helyezzük, mert az vonzza a bogarakat, a
legyeket és a rothasztó baktériumok miatt kellemetlen szagot áraszthat)
- hervadt virág
- kávézacc, kiforrázott tealevelek, fehérítetlen papírfilter-zsákocska
- apróra tört tojáshéj (meszes talajon ne nagy mennyiségben)
- papír-tojásdoboz (apróra feldarabolva), papírzsebkendõ, könnyen foszló papír
törlõkendõ
- toll, szõr, gyapjú, növényevõ állatok ürüléke a forgácsalommal együtt, kutyagumi
- pamutszövet- és lenvászon maradék
- fahamu
|
-üveg, mûanyag, fém
- papír (kivéve az elõzõekben említettek)
- porzsák és tartalma
- fertõzött, beteg növényi maradvány
- kemény, viaszos levél (fagyal, fenyõ)
- indás vagy futónövények szára
- burgonyaszár (gumó és szárrothadás terjesztésének veszélye miatt)
- egész kenyér
- tarack (továbbszaporodása miatt)
- a falevelek közül a dió-, gesztenye-, platán-, tölgy és jegenye
(nehezen bomlanak le és a bomlás során mérgezõ anyagok kerülhetnek
a komposztba)
|
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
Kisebb vita alakult ki a komposzt közösségünkben. Valaki rengeteg, több éves, penészes avart rakott a ládákba. Szeretném megkérdezni, hogy van-e helye az ilyen növényi hulladéknak a komposztba, vagy helyesebb eltávolítani?
Köszönöm a válaszukat!
Megkerülhetetlen téma
(Szépréti Krisztina, 2017.08.06 23:36)
Sokan hiszik, hogy ha nem szemetelnek, akkor már környezetbarát módon élnek, pedig a komposztálás hasonlóan alapvető dolog kellene hogy legyen minimum a kertes házakban élőknek.
Itt is egy leírás a komposztálás alapjairól:
http://okosarok.hu/komposztalas
kriszmelo69@gmail.com
(Szabó Kriszta, 2022.11.26 15:53)